30 Kasım 2020

Çocukları Yöneten Yapay Ebeveynler

  Herkese merhabalar değerli okurlar. Son zamanlarda sosyal medyada, izlediğim video ve filmlerde gördüğüm ve halka sadece bir yönden bakmaya teşvik edici yapımlar gördüm. Bu yapımların sayısı o kadar arttı ki artık insanlara ulaşmanın en büyük yaş grubu, çocukları hedef almaya başladılar. Çocukları hedef almanın ne kadar tehlikeli olduğunu sanırım benim sizlere söylememe gerek yoktur. Nörolojik olarak çocuklar, çocukken ne gördüyse hayatları boyunca gördüklerini uygularlar. Çocukluğun belli dönemleri vardır ve belli yaşa gelene kadar yönetilmiş olan bir kişinin, bireysel olarak tabularını yıkması hemen hemen imkansız bir hale gelmektedir.


    Ailesi tarafından pek de umursanmayan çocuk, onu umursadığını sandığı herhangi bir şeye sarılır. Örneğin ailesine oranla daha çok destek gördüğü bir insana karşı anne veya baba rolünü rahatlıkla yükleyebilir. Bu da demek oluyor ki artık çocuğun karakterini belirleyen süreci ebeveynler yerine anne-baba modeline sahip birey oluşturur. Dolayısıyla bir çocuğun güvenli bölgesi ve hatta huzurlu bölgesi bu kişinin daima yakınında bulunur. Şimdi bu ana-baba rolünün değişmesi senaryosuna kuş bakışı bir mesafeden bakalım: Annenin ve babanın, bir çocuğun gelecek yaşantısında olacağı kişiyi belirlediğini söylemiştim. Şimdi bu anne baba ile yer değiştirmiş olan bir başka karakterin oluştuğunu düşünün. Bu karakter çocuğun artık yeni anne baba modeli olmuştur ve artık bu karakterin davranışlarına göre geleceğini belirleyecektir. Bu karakter iyi de olsa kötü de olsa artık çocuğa sahip olmuştur ve nasıl isterse o şekilde bir insan yaratacaktır. Bunun tehlikesini anlamanız için gerçek hayattan basit bir milliyetçilik örneği vereyim. Bizler doğuştan milliyetçi doğmayız, milliyetçilik bizlere öğretilir. Bu milliyetçilik uğruna korkunç şeyler de yapabiliriz, harika şeyler de yapabiliriz. Yani bu demek oluyor çocuğun anne baba modeli olan karakter bu tip bir duyguyla yetiştirilen bir çocuğu artık kölesi haline getirebilir. Görüyor musunuz bu işin ne kadar kolay olduğunu? Bir hint atasözü der ki: "
Çocuklarınızı 6 yaşına kadar bana verin, 60 yaşına kadar sizin olsun." yani kısaca 6 yaşına kadar yapacaklarımı siz 60 senede yapamazsınız.

    Bir önceki paragrafta anlattıklarımı iyice anladıktan sonra asıl konumuz olan "yapay" ile ilgili olan kısma geri dönebiliriz. Son zamanlarda mutlaka görmüşsünüzdür hemen her çocuğun elinden düşmeyen tablet ve telefonlu manzaraları. Bu durumda olan çocukların ailelerine de bakmanızı istiyorum aynı zamanda. Bir çocuğun bu durumda olmasının ailelerinin büyük bir hatası olduğunu göreceksiniz. Ailesi çocuğuyla ilgilenmek yerine kolay bir yöntem olan ve çocuğun anında sesini kesmesine yarayan yöntem olarak telefonu çocuğun eline tutuştururlar. Bu davranışın ne kadar korkunç olduğunu anlamayan aileler için sorunu çözdüğünü düşünüp ayaklarını uzatıp rahatlamak kendilerine hak sayılıyor. Gelişim çağındaki bir bireyin anne-baba modeli olarak seçtiği, kesinlikle "aptal" olarak nitelendirebileceğim zihni boş insanlara karşı beslediği duyguları artık anne ve baba için besleyemiyorlar. Çocuk için anne ve babası sadece ona yemek veren ve barınma sağlayan yabancılar olmaya başlıyor. Youtube'da gördüğü tipler ise ona en yakın olan insanlar olmaya başlıyor. Şimdi hiç tanımadığı hatta yakından bile görmediği ve çocuğunuzun bu insanların yolundan gitmesi sizleri rahtsız etmiyor mu? Çocuğunuzu yabancı bir insanın eline vermezsiniz ama çocukların beynini bu insanların eline vermenin siz ebeveynler için hiçbir sıkıntısı yok öyle mi? Eğer normal geliyorsa lütfen yazdıklarımı tekrardan okuyun.

    Çocuklarınıza "Bu çocuk neden böyle oldu yahu?" diye kızmadan önce "Biz bu çocuğa ne yaptık?" diye kendinize sormanız gerekiyor. Çünkü o yaşta bir insan bilinçli bir şekilde hareket etmez tam anlamıyla, çevresinden gördüklerini uygulayarak hareket ederler. Yani çocuklarınız sizleri taklit etmeye çalışarak bu hayatı öğrenirler. İnsanlar gibi tüm memeliler de aynı şekilde gelişme dönemlerini sürdürürler. Avlanmayı ve iletişim kurmayı bu şekilde öğrenirler.

    Okuduğunuz için teşekkür ederim. Fikirlerinizi yorumda belirtirseniz çok sevinirim.






24 yorum:

  1. Yazdıklarınızda çok haklısınız, bekârken ve ilk çocukda eşimle beraber çok dikkat ediyorduk bu konuya -ki ikimizde eğitimli insanlarız-, ikinci ve hatta üçüncü çocuktan sonra ne kadar kendimizi zorlasakda teknoloji ve internet çağında bir yere kadar müdahil olabiliyorsun. Belli ki siz yaşamadınız henüz ama kriz anlarında tek çare bu oluyor mesela. Faydası da var aslında ama kontrol çok önemli. Eşim akşama kadar 3 küçük çocukla, ben işten yorgun döndüğüm halde sırf çocuklarla beraber birşeyler yapmak için kendimizi öyle zorluyoruz ki ama maalesef bazen yetemiyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında benim belirtmek istediğim çocukların eline verilen tablet değil, Çocuğun tablette neler yaptığının kontrol edilmesi. Çünkü internet kötü örnek davranış diyarı haline geldi adeta. Dediğiniz gibi bazen çocuklar zorlayabiliyor, yaşamadığım için elbette bana daha kolay geliyor. Ama üç tane çocukla sanırım baş edemezdim ben.

      Sil
  2. Güzel ve faydalı bir yazı olmuş.resimler de uymuş yazıya. Hint atasözü de iyiymiş,başka söze gerek kalmıyor; "Çocuklarınızı 6 yaşına kadar bana verin, 60 yaşına kadar sizin olsun." Emeğinize sağlık..😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşkkür ederim güzel yorumunuz için. :)

      Sil
  3. Bu arada sölemeyi unutmuşum,anasayfadayken başlık linklerine basılamıyor ve sayfadaykende çıkış yapılamıyor,bir sorun var herhalde..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bildirdiğiniz için teşekkür ederim yeni fark ettim ben de. Düzelteceğim.

      Sil
  4. heey bizim ülkede anne babalar çok kötü rol model işteğğğ :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hepsi kötüdür diyemeyiz ama eğlence olsun veya hayata anlam katma amaçlı çocuk yapmak ne yazık ki kötü model oluşturmaya yetiyor. Önemli olan çocuk için tüm hesapların yapılması gerekliliği.

      Sil
  5. bu güzel yazını son yazıma koyduuum :)

    YanıtlaSil
  6. Selamlar..Çocuk muazzam bir sorumluluk..Muhteşem bir detay..
    Yetiştirirken çok dikkatli ve sevgi dolu olmaliyız..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle çok dikkatli olmayı gerektiriyor evlat yetiştirmek.

      Sil
  7. Bir ebeveyn nasılsa çocuğuda öyle yetişir keşke bütün çocuklar mutlu olsa..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke bütün çocuklar sıkıntı çekmeden yetişebilse.

      Sil
  8. Çok düşündüğüm bir konuya değinmişsiniz. Ebeveynler çocuklarına seslerini kesmeleri için verdikleri tabletlerin sonuçlarını yıllar sonra elbet görecektir, bazen bir "an" bile çocuğun tüm hayatını etkileyebilecek güçte. Gerçekten de çok önemli bir konu bu. Düşüncelerine sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sadece aslında kafa dinlemek için değil çocukları mutlu olsun diye de yapılan bir şey. Ama o anlık mutluluk gelecekteki mutsuzluğu besliyor. Ne yazık ki aileler iyilik yaptıklarını düşünerek kötülük yapabiliyorlar.
      Bu güzel yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  9. Çocuk sahibi olacaklara devlet tarafından Aile Sağlık Merkezlerinde zorunlu ebeveynlik dersi verilmesi lazım. Yazdıklarınız çok doğru:)

    YanıtlaSil
  10. Güzel tespitler yapmışsın. Özellikle şu zamanda çocuk yetiştirmek büyük sorumluluk gerektiriyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler yorum için. Evet dikkat etmek gerekiyor.

      Sil
  11. Çocuklarla aram pek iyi değildir ama ellerine tablet tutuşturulması zararlıdır kesinlikle katılıyorum

    YanıtlaSil

İnsanın Elinden Kayan Yaşamı

      Selamlar değerli okurlar. Buralara uğramayalı yaklaşık bir yıl oldu. Keyifle yazdığım blogum, iş hayatıma yoğunlaşmamla birlikte diğer...